Skip to content

RIS methode verkeersschool

De Rijopleiding In Stappen (RIS) is een methode die structuur geeft aan de rijles

De rijlessen volgens RIS zijn ingedeeld in 4 modules:

Module. Wat leer je; Alsluitende toets
1. De auto bedienen en beheersen; Door de RIS-instructeur van je eigen rijschool
2. Eenvoudige manoeuvres en verkeerssituaties (bijvoorbeeld: rijden met verschillende snelheden); Door de RIS-instructeur van je eigen rijschool
3. Moeilijke bediening, beheersing, manoeuvres en situaties; Tussentijdse toets CBR, ofwel een proefexamen.
4. Veilig en verantwoord rijden, bijvoorbeeld bij gladheid; Rijexamen CBR

Voordelen van RIS samengevat

In totaal doorloop je 46 handelingen, zoals wegrijden, een kruispunt oversteken of ingehaald worden. Voor elke handeling is er een script, dat precies aangeeft hoe je de handeling moet uitvoeren. Je leert ook zelfstandig rijden met navigatie en bij het rijden gebruik te maken van bewegwijzering. Het materiaal is zo opgebouwd dat je leert wát je wáárom doet.

In module 4 leer je ‘Rijden onder specifieke omstandigheden’. Hierin leer je omgaan met gevaarlijke verkeerssituaties of noodsituaties.

Elke module wordt afgesloten met een toets. Als het resultaat niet voldoende is, krijg je gerichte adviezen en tips om de resultaten voor de volgende toetsen te verbeteren.

Huiswerk

Je krijgt huiswerk mee. De bedoeling is dat je je thuis op de praktijklessen voorbereidt, zodat de rijles effectiever is. De instructeur hoeft dan niet eerst de theorie te behandelen voordat hij begint aan het praktijkgedeelte van de rijles. De tijd die je aan het huiswerk moet besteden, is voor iedereen verschillend.

Een voorbeeld van huiswerk in de Rijopleiding in Stappen is het aanleren van scripts, of het uitstippelen van een route. Door deze actieve zelfwerkzaamheid kun je als leerling zelf de duur van je rijopleiding verkorten

Scripts

Voor elke handeling staat in het lesboek een script. Zo’n script geeft nauwkeurig en stap-voor-stap aan hoe je de handeling moet uitvoeren.

Vordering: leerlingkaart en tussentijdse toets

Je krijgt een eigen leerlingkaart. Daarop houdt de instructeur na bijna elke les je vorderingen bij. Zo kun je zien hoe je ervoor staat en waar je nog aan moet werken.

De tussentijdse toets is eigenlijk een soort proefexamen: een examinator van het CBR toetst je rijvaardigheid op examenniveau. De toets duurt even lang als het examen en in principe komen alle examenonderdelen aan bod. Met een tussentijdse toets kun je een vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen.

Meer informatie

Als je kiest voor RIS, ben je bij Verkeersschool Vincent aan het goede adres.
Je instructeur is RIS gecertificeerd.